#bgblur, #feature {background-image: url(../resources/banner8r.jpg); }

Sorin Sabou


Letter to the Romans, Nicomachean Ethics, and more

Relația soț soție

Relația dintre soț și soție trebuie să aibă la bază relația lor cu Domnul Isus Cristos. Și unul și celălalt se tem de Domnul. Amândoi îl ascultă și îl iubesc pe Mântuitorul lor. Pe baza fricii de Domnul se poate construi o relație profundă care are coordonatele ascultării, iubirii, și îngrijirii. Efeseni 5.21-33 este textul fundamental pentru relația dintre soț și soție.
Domnia lui Cristos în viețile celor doi se vede în felul în care aceștia îl ascultă, dar are în vedere și jertfa supremă pe care acesta a adus-o pentru ei. El este Domnul lor, dar el este și Mântuitorul care s-a dat pe sine pentru ei. Acest tipar complex de relaționare este cel pe care îl avem și în relația dintre soț și soție. Soția trebuie să fie supusă soțului ei ca Domnului. Soțul este capul ei așa cum Cristos este capul bisericii. Termenul „cap“ ca și termen la autorității este un termen care arata simultan o legătură indestructibilă cu trupul și coordonarea activităților acestuia. Avem o metaforă a autorității care exclude răul și tirania. Nimeni nu își urăște trupul, ci îl îngrijește și hrănește. Așa este și cu relația dintre cap și trup, dintre Cristos și biserica, dintre soț și soție.
Bărbatul trebuie să-și iubească soția așa cum și-a iubit Cristos biserica. Bărbatului nu i se dă porunca de a stăpâni peste soția sa, ci de a o iubi. Iubirea soțului față de soția sa este o iubire jertfitoare. Moartea pe cruce a lui Cristos este dovada supremă a iubirii sale, iar aceasta este acțiunea care trebuie urmată de către soț în arătarea iubirii sale față de soția sa. Cristos, prin jertfa lui, își iubește biserica pentru a o sfinți și astfel să ajungă curată și fără pată. Soțul trebuie să se raporteze la soția sa așa cum se raportează la propriul trup. Îngrirea și hrănirea sunt reflexe ce trebuie formate în viața soțului împreună cu soția sa. Așa ajung cei doi un singur trup.

Share
blog comments powered by Disqus