#bgblur, #feature {background-image: url(../resources/banner8r.jpg); }

Sorin Sabou


Letter to the Romans, Nicomachean Ethics, and more

Nunta fiului de împărat

O înțelegere istorică deplină a împărăției lui Dumnezeu cuprinde chemarea acordată de Dumnezeu poporului Israel, și apoi bisericii. În ambele cazuri avem inițiativa împăratului prin care îi cheamă pe oameni la nunta Fiului.
Aici Fiul este prezentat din perspectiva nunții. Fiul este descris ca fiind gata să se însoare, iar oamenii sunt chemați să participe la nunta lui. Fiul nu este descris prin prisma nașterii sale, a lucrărilor sale, ci prin prisma nunții sale. Fiul este un personaj secundar în pilda nunții Fiului de împărat. Persoanele principale sunt împăratul și cei chemați la nuntă.
Acest unghi în descrierea împărăției subliniază împărtășirea bucuriei, celebrarea unei relații și responsabilitatea invitaților de a răspunde.
Avem două situații în care oamenii sunt chemați la nuntă. Robii împăratului se duc la cei invitați să le spună că nunta este pregătită. Așadar, aceștia au fost deja invitați, iar acum doar li se spune că sunt pregătite toate ca nunta să poată începe. Dar ei nu dau atenție chemării, ci pleacă fiecare la treburile lor. Mai mult, unii chiar îi ucid pe robii care îi cheamă la nuntă.
Împăratul se mânie, îi nimicește și le arde cetatea. Se poate identifica ușor despre cine este vorba. Poporul Israel este chemat la nunta Fiului, dar prezintă diverse motive să nu răspundă chemării. De asemenea, pentru că unii îi maltratează și îi ucid pe robii trimiși de împărat, acesta vine și îi nimicește și le arde cetatea - Ierusalimul. Dezinteresul și agresivitatea duc la pedeapsă.
Împăratul nu se oprește în ce privește sărbătorirea nunții Fiului său. El își trimite din nou robii, de data aceasta însă pentru a-i chema pe toți oamenii pe care îi găsesc. Răspunsul este mare și sala de nuntă se umple. Împăratul vine să vadă oaspeții - și găsește pe unul fără haină de nuntă. Prezența în sala nunții presupune ținută adecvată. Pentru că omul acesta nu o are, este legat și aruncat în întunericul de afară.
Acest avertisment din viața bisericii arată importanța hainei de nuntă. Viața în împărăția lui Dumnezeu se aseamănă cu participarea la nunta Fiului. Din partea noastră, a celor invitați, se așteaptă să răspundem chemării la nuntă și să avem haina potrivită pentru o astfel de ocazie. Cel mai probabil „haina de nuntă“ are în vedere ascultarea de voia Tatălui și aducerea de rod. În acest fel se dovedește luarea în serios a chemării primite.
blog comments powered by Disqus