#bgblur, #feature {background-image: url(../resources/banner8r.jpg); }

Sorin Sabou


Letter to the Romans, Nicomachean Ethics, and more

Etnicitate și misiune

In calea lucrarii misionare a bisericii sunt multe piedici. Puterile intunericului cauta sa foloseasca tot ce ar putea opri pe oamenii din poporul lui Dumnezeu sa ajunga cu evanghelia lui Cristos la ceilalti oameni. Una dintre aceste piedici este apartenenta etnica. Mostenirea istorica a fiecarui grup etnic ofera acestuia elemente identitare prin care acesta se definteste in lume. Istoria conflictelor si aliantelor, a reusitelor si dezastrelor da culoare starii de spirit a acelui grup.

In cazul din Fapte 8 nu identificam vreun plan de lucru, sau vreo strategie din partea conducerii bisericii, asa cum avem in cazul problemelor legate de neglijarea vaduvelor eleniste. In schimb implinirea viziunii din 1:8 are loc in urma persecutiei care duce la imprastierea crestinilor din Ierusalim in zonele dimprejur. Relatia cu samaritenii a fost dificila si nici una dintre parti nu avea argumentele decisive pentru a-i convinge pe ceilalti de taria propriei pozitii. Invectivele reciproce aduse de-a lungul istoriei au dus la segregare.
Doar o redefinire radicala a alcatuirii poporului lui Dumnezeu face posibila misiunea intre altii fata de care ai putea avea toate motivele sa nu ai vreo legatura cu ei. Focalizarea clara asupra conditiilor necesare membralitatii este un pas esential, iar identificarea credintei in Cristos, pocaintei, lucrarii regeneratoare a darului Duhului Sfant, si botezului a reusit subminarea divergentelor istorice, si a deschis drumul spre comuniune.
Sublinierea continuitatii cu locul de leagan al crestinismului, Ierusalimul, a fost o prioritate pentru ei; acest fapt a fost dovedit atat prin faptul ca principalul misionar a fost unul dintre conducatorii de la Iersualim, Filip, cat si prin validarea lucrarii dintre samariteni prin venirea la ei a apostolilor Petru si Ioan. De asemenea amanarea oferirii Duhului celor care au crezut pana au venit Petru si Ioan a consolidat calitatea crestinismului lor legand imprenuna si mai tare pe cei in cauza.
Astfel, aceste doua elemente au fost fundamentale pentru reusita eliminarii acestui tip de bariera care are puterea de a orbi mintea si de a bloca avantul misionar.

blog comments powered by Disqus