#bgblur, #feature {background-image: url(../resources/banner8r.jpg); }

Sorin Sabou


Letter to the Romans, Nicomachean Ethics, and more

Avraam și Sara - viața de familie

Ce fel de familii au avut oamenii importanți din Biblie? Toți au parte de consecințele neascultării primilor oameni și caută să-și zidească familia într-o lume ostilă. Lucrurile pe care le știm despre acești oameni sunt limitate, dar suficiente pentru a identifica elemente cheie din vieților lor, în casele lor. În cazul lui Avraam, în ce privește viața lui de familie, identificăm câteva elemente esențiale.
În casa lui Avraam avem primordialitatea chemării și promisiunii pe care i-a făcut-o Dumnezeu. Avraam primește promisiunea unei țări și a multor urmași. Soția lui, Sara, nu putea avea copii, iar până la împlinirea promisiunii cu privire la urmași au trecut prin încercări. Sara a fost o soție pe care Avraam a iubit-o și respectat-o mult. Amândoi și-au asumat viața de călători în ascultarea de chemarea lui Dumnezeu. Dar și el, și ea au căutat soluții potrivit cu practicile sociale ale vremii de atunci. Sara i-o dă de soție lui Avraam pe roaba sa, Agar, iar aceasta, când se vede însărcinată, o disprețuiește pe stăpâna ei. Nașterea lui Ismael a fost încercarea umană de a căuta o împlinire a promisiunii primite de Avraam, dar nu a fost ceea ce avea Dumnezeu în plan pentru ei. Deși Avraam este cunoscut pentru credința sa, la acest punct el a fost slab și a căutat singur o rezolvare la o stare greu de înțeles. El era deja bătrân și încă nu avea copii.
Când Avraam și Sara călătoreau între străini, aveau o înțelegere stabilită încă de la începutul căsniciei lor. Pentru că Sara era foarte frumoasă, viața lui Avraam era în pericol. Când un conducător puternic o vedea, el îl putea omorî pe Avraam pentru a o lua pe ea de soție. De aceea, ei se înțeleg ca el să o prezinte pe ea drept sora sa, lucru care era doar pe jumătate adevărat. Așa procedează și în Egipt și în Gherar. Este nevoie de intervenția lui Dumnezeu pentru a o aduce pe Sara înapoi la Avraam. Avraam își vede viața ca fiind mai importantă decât faptul că este căsătorit cu Sara. Sara este gata de sacrificiu pentru a scăpa viața bărbatului ei.
Când Avraam ajunge la o sută de ani, se împlinește promisiunea unui moștenitor. Se naște Isaac, iar când acesta este înțărcat, Agar și Ismael sunt izgoniți. Avraam și-a iubit mult fiul, astfel că ascultarea și credința sa sunt puse la încercare când Domnul îi cere să-l aducă pe Isaac ca jertfă. Avraam ascultă, fiind convins că Domnul va purta de grijă și Isaac va trăi. Dragostea lui Avraam pentru Dumnezeu a fost mai mare decât dragostea sa pentru fiul său. Acest eveniment arată cât de mult îl ascultă Isaac pe Avraam, și cât de mult îl ascultă Avraam pe Dumnezeu. Amândoi se supun poruncii lui Dumnezeu, care lucrează în slujba promisiunii lui Dumnezeu.
Când lui Avraam îi moare soția, vedem grija, dragostea și înțelepciunea sa, pentru familie și pentru viitor. El folosește acest eveniment tragic să înceapă luarea în stăpânire a țării și cere fiilor lui Het să mijlocească pentru el, ca Efron să-i vândă peștera Macpela ca loc de îngropare. El plătește o sumă mare pentru locul de îngropare pentru soția lui și, ulterior, pentru familia lui. În acest fel o tragedie deschide calea spre așezarea lor definitivă în țara Canaan.
Ultimul eveniment major din viața lui Avraam este căsătoria fiului său, Isaac. El cere cu jurământ celui mai bătrân dintre slujitorii săi să-i găsească soție lui Isaac din familia sa, din Haran. Avraam îi cere două lucruri: să nu-l scoată pe Isaac din Canaan și să-i ia soție dintre rudele acestuia. În acest fel se asigură Avraam că Isaac va rămâne în țara promisă și că binecuvântările lui Dumnezeu rămân în familia lor. Acest rob înțelept duce la împlinire jurământul depus și o găsește pe Rebeca, din familia lui Nahor. Ea este o fecioară de caracter care va fi soția fiului lui Avraam.
Aceste cinci stadii din viața familiei lui Avraam sunt elemente majore care arată complexitatea vieții de familie în poporul lui Dumnezeu: chemare și promisiune, comportament între străini violenți, pe cine iubești mai mult, moartea soției, căsătoria fiului. Avem de învățat despre aceste lucruri din viața și din hotărârile luate de Avram și soția lui.

Share
blog comments powered by Disqus