#bgblur, #feature {background-image: url(../resources/banner8r.jpg); }

Sorin Sabou


Letter to the Romans, Nicomachean Ethics, and more

Convingere și încăpățânare

Care este diferența între convingere și încăpățânare? Când ești convins de adevărul unui lucru ai ajuns la un anumit stadiu în cadrul unui proces de înțelegere. Când ești încăpățânat cu privire la un lucru, de obicei, nu știi foarte multe despre acel lucru. Încăpățânarea, adesea, merge mână în mână cu interesul personal.
Omul convis de adevărul unui lucru va căuta în continuare să-l înțeleagă, nu pentru a-și întări convingerile, ci pentru a și le verifica. Dacă sunt lucruri pe care trebuie să le revizuiască pentru a înțelege mai bine acel lucru trebuie să aibă curajul să o facă. Explorarea, verificarea, comparația, întrebările și alte mijloace de cercetare trebuie să facă parte din arsenalul de lucru al oricui care caută adevărul cu privire la oameni, lucruri, situații. Pe când încăpățânarea, bazată de obicei pe mândrie și interes, va continua să fie, atât un blocaj în calea cunoașterii și creșterii, cât și aducătoare de frustrare și neîncredere.
Convingerile sănătoase sunt convingeri care au un orizont deschis. Ele permit dezvoltarea și contextualizarea, și, paradoxal, ele vor deveni mai puternice și aducătoare de pace și încredere. Trebuie să ne recunoaștem limitele, să lucrăm știind că avem doar o cunoaștere parțială a lucrurilor, cercetând Scripturile, iubind și slujind un Dumnezeu bun, credincios, și drept.
Cei din jurul nostru au un rol important în tot acest demers al dobândirii unor convingeri sănătoase. Avem nevoie să fim înflăcărați de ceea ce vedem în ei. Când aceștia sunt exemple pe care le putem urma vom fi mai dedicați în demersul nostru de a dobândi convingeri autentice. În același timp ei ne ajută și la verificarea propriilor convingeri. Fiecare are nevoie de oameni de la care să poată primi observații, mustrări și sfaturi înțelepte. În felul acesta ne edificăm și avem grijă unii pe alții.
blog comments powered by Disqus