#bgblur, #feature {background-image: url(../resources/banner8r.jpg); }

Sorin Sabou


Letter to the Romans, Nicomachean Ethics, and more

Primul președinte lutheran evanghelic al României

Acest fapt în sine este istoric. În trecutul monarhist am avut conducători de origine germană care au fost aduși în țara noastră de elita politică a vremii. Acum a fost ales prin vot un președinte de etnie germană, de religie lutheran evanghelică; acest fapt arată o oarecare maturitate în luarea de hotărâri a multora dintre cei din neamul nostru. Știu că domnul Iohannis nu a adus aspectul religios în centrul mesajului său, dar cel al etniei sale a fost central. Aceasta s-a văzut în sloganul de campanie: „România lucrului bine făcut.“ Acest mesaj este bazat direct pe faptul că lucrurile făcute de nemți sunt bine făcute, și că așa ceva se poate face și în România, în special de un cetățean român de etnie germană.
Am urmărit campania electorală din diaspora. Unul dintre punctele culminante ale ei, din partea campaniei domnului Iohannis, cred că a fost momentul în care el a făcut remarca: „Mai bine pierd decât să fiu mârlan.“ (citare aproximativă) Acest fapt arată un anumit fel de raportare la situație. Fără a fi necritic, arată dorința de a nu coborâ sub un anumit nivel. Acest fapt a fost rar în peisajul nostru politic. Am văzut un om care nu vrea să recurgă la orice mijloace pentru a reuși. Sunt lucruri pe care, cel puțin declarativ, și de această dată și faptic, nu le face în încercarea de a câștiga o competiție.
Desigur, că și acum ca și în trecut, bisericile trebuie să-și păstreze glasul profetic. Nu toate bisericile se raportează în acest fel la situație. Atât Biserica Ortodoxă, cât și dintre celelalte biserici au avut un comportament duplicitar. Simfonia bizantină cântată de ele a răsunat asurzitor în urechile noastre. Au fost momente în care s-a părut că ne-am pierdut orice repere. Nu trebuie să uităm lucrurile acestea. Cetățeanul român trebuie să vadă pe cei din conducerea țării sale ca pe niște slujitori ai poporului cărora li s-au încredințat temporar răspunderea conducerii țării. Acest contract social poate fi încheiat când se pierde încrederea în slujitorii poporului. Acesta a fost mesajul transmis domnului Ponta, celălalt canditat în competiția pentru alegerea președintelui României.
Așa cum ne poruncește Scriptura ne vom ruga și pentru președintele lutheran evanghelic de curând ales al României. Cel mai potrivit mod de a ne raporta la situație este citând pe Martin Luther cu una dintre cele cinci sole ale sale: Soli Deo gloria!
blog comments powered by Disqus